Giresun HAVA DURUMU15°C Parçalı Bulutlu

Sınır Köyü Derneği – Giresun

Köyümüzün Tarihçesi

SINIR:

350 haneli ve 1805 nüfuslu bir köyümüzdür. Yağlıdere’ye uzaklığı 32 km’dir. Yağlıdere de­resinin iki yakasında kurulmuş, kapladığı alan ve nü­fusu bakımından en büyük köyümüzdür.Yerleşim birimi olarak ilk defa 16. yüzyılda ku­rulmuştur.

Bu tarihlerde Keşap’tan bir kısım in­sanın yayla için gelmeleri; Molla oğulları, Cın­dızoğulları ve Koltukoğullarının “Kırmançayır” mevkiine konuk olmaları ile köyde yerleşim baş­lamıştır. Buraya ilk yerleşenlerin Ali Bölükbaşı Ai­lesi olduğu söylenmektedir. Bu aileden sonra Sofu oğulları, Sarıhasanoğulları, Derviş oğulları, Pan­gal oğulları ve Yumpat oğulları yerleşmişlerdir.

Kırman çayırı’nda sıtma salgınının başlaması ile her aile orman içlerindeki uygun yerlere yer­leşmiş; Sofu oğlu, Kamışlık, Ataş, Sarı Hasan, Fındıkcak, Çelebi ve Ambar yalağı mahallelerini oluşturmuşlardır.

Köy adının Alucra, Şebinkarahisar, Espiye, Dereli ve Keşap ilçelerinin sınırlarının kesiştiği yer olması itibariyle “Sınır” olarak verildiği söy­lenmektedir.

Halkın geçim kaynağı hayvancılık, orman is­tihsali ve az da olsa tarımdır. Gelir seviyesinin en düşük olduğu köylerimizden biridir. Bu se­beple sürekli olarak göç vermektedir.

Köyde tarihi bir kemer köprü vardır. Ayrıca bir ortaokul, iki ilkokul, iki cami ve bir sağlık evi vardır.

YEŞİLPINAR:

260 haneli, 1262 nüfuslu bir köyümüzdür. İlçe mer­kezine uzaklığı 43 km’dir. Yağlıdere Deresinin iki ta­rafındaki engebeli araziler üzerinde kurulmuş; ge­çimini ormandan, hayvancılıktan ve azda olsa tarımdan sağlayan ve gelir düzeyi düşük olan bir köyümüzdür.

1987 yılında Sınır köyünden ayrılarak ba­ğımsız bir köy haline gelmiştir. Molla oğlu, Öküz çukuru, Tesbi, Eğri burun, Çil deresi ve Ayvat olmak üzere 6 mahallesi vardır.Köyde iki ilkokul ve iki cami mevcuttur.

DERİNDERE:

35 haneli, 280 nüfuslu bir köyümüzdür. İlçe merkezine uzaklığı 54 km’dir. Engebeli araziler üzerinde kurulmuştur.

Geçimini orman, hayvancılık ve tarımdan sağlayan, gelir düzeyi düşük olan bir köyümüzdür.2005 yılında Yeşilpınar köyünden ayrılarak bağımsız bir köy haline gelmiştir.

Yarbaşı (Merkez) , Saraydüzü (Kıllıgil), Öksüzlü ve Uzunoluk Mahallesi. olmak üzere 4 mahallesi vardır.Köyde bir ilkokul ve bir cami mevcuttur.

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.